Pomidor w AgroPerlicie w doświadczeniach i produkcji
Swoiste właściwości AgroPerlitu są takie jak trzeba, jakimi powinno charakteryzować się uprawowe podłoże inertne. Decyduje o tym bierność chemiczna, trwałość struktury porowatych granul odpowiedniej wielkości i pojemności wodnej oraz sypka forma umożliwiająca uprawy różnymi metodami.
Ważnym aspektem ekonomicznym i ekologicznym jest ponowne agrotechniczne wykorzystywanie AgroPerlitowego podłoża po zakończeniu zasadniczego cyklu produkcyjnego. Stanowi ono doskonały komponent, wysycony składnikami mineralnymi, przydatny do sporządzania substratów torfowych przeznaczonych do uprawy roślin rabatowych i doniczkowych.
Całokształt manifestacji życiowych procesów rośliny w decydujący sposób zależy od funkcjonowania bogatego i zdrowego systemu korzeniowego, któremu rozwojowi sprzyja dobre natlenienie AgroPerlitowego podłoża. Rezerwuar pożywki na dnie maty lub pojemnika, charakterystyczny dla hydroponiki, eliminuje okresowe stresy wodne i nawozowe roślin oraz pozwala na oszczędność pożywki. Zaletą AgroPerlitu jest utrzymywanie optymalnych i stabilnych warunków powietrzno-wodnych w czasie i dlatego rośliny plonują poprawnie w tym samym podłożu przez kilka lat. AgroPerlit jest od dawna rozpowszechnionym podłożem w krajach basenu Morza Śródziemnego. Pionierskie uprawy pomidora na matach z AgroPerlitem zapoczątkowali Amerykanie, natomiast Izraelczycy szeroko je upowszechnili. Anglicy przeprowadzili szereg doniosłych badań nad uprawą pomidora w AgroPerlicie w różnych systemach, które inni wdrożyli do praktyki. W Szkocji już w 1991 roku pomidor zajmował w tym podłożu powierzchnię 16ha. Według niemieckiej firmy zajmującej się dystrybucją AgroPerlitu, obecnie Hiszpania uprawia najwięcej pomidora w tym podłożu, natomiast w Holandii 1/3 upraw hydroponicznych prowadzona jest w AgroPerlicie. W Belgii opatentowano i uruchomiono na znaczną skalę produkcję kostek AgroPerlitowych przeznaczonych do rozsady. Holendrzy za nowatorskie rozwiązanie uważają stosowanie pojemników dla dwóch roślin o objętości 8 - 10l wypełnionych AgroPerlitem. W centralnej części litego dna wystaje na wysokość 4 - 5 cm wypust drenażowy zakończony perforowanym otworem. Tworzy się przez to rezerwuar pożywki, jej nadmiar wypływa do ciągu kolektora i po zgromadzeniu podlega włączeniu w obieg zamknięty. Rozwiązanie to zmniejsza szkodliwy nadmiar wilgotności w szklarni i porażanie roślin chorobami grzybowymi, zwłaszcza łodyg w miejscach zranienia po usunięciu liści.
W 2000 roku w IW w Skierniewicach pod kierunkiem dr M. Wysockiej-Owczarek przeprowadzono ścisłe badania porównawcze uprawy pomidora w matach z AgroPerlitem i wełną mineralną. Znamienną obserwacją była różnica zdrowotności korzeni; u roślin rosnących w wełnie mineralnej wystąpiły symptomy chorobowe na częściach korzeni, podczas gdy maty AgroPerlitowe były przerośnięte gęstą siecią zdrowych jasno-białych korzeni, nawet w końcowym okresie produkcji. Wniosek z badań stwierdza: "Maty AgroPerlitowe spełniają wymogi stawiane podłożom uprawowym i mogą powiększyć asortyment gotowych podłoży uprawowych przeznaczonych do bezglebowych upraw pomidorów".
W 2004 roku w ogrodnictwie p. T. Jackowskiego w Strzelnie wdrożono maty AgroPerlitowe w uprawie pomidora. Osiągnięte plony owoców z roślin rosnących w AgroPerlicie zachęciły do użycia w bieżącym roku oprócz mat z wełny mineralnej, mat AgroPerlitowych po uprawie z poprzedniego roku i nowych. Rozsadę wyprodukowano w kostkach z wełny mineralnej i AgroPerlitowych produkcji belgijskiej. Wermikulit zastąpiono AgroPerlitem do obsypania korzeni siewek w otworach w kostkach. Skład pożywki i fertygację stosowano identyczną dla różnych podłoży w całym sezonie wegetacyjnym. W warunkach produkcyjnych nie zauważono zróżnicowania w zależności od podłoża we wzroście i rozwoju roślin oraz w strukturze i wielkości plonu. Ponadto cenną obserwacją jest, że zastąpienie Wermikulitu AgroPerlitem wpływa na poprawę zdrowotności podstawy łodyg. Znaczących osiągnięć w uprawie pomidora w AgroPerlicie na powierzchni 3,5ha uzyskali Bracia Kasprzak w Przedsiębiorstwie Piekoszew, dzięki autorskim rozwiązaniom Pana Marka Tarnowskiego. W kwadratowych pojemnikach o objętości 8l z otworami u podstawy dna, wypełnionych AgroPerlitem posadzono 2 rośliny. Wyniki z przeprowadzonego monitoringu rozwoju i pomiarów biometrycznych roślin upewniły o efektywności AgroPerlitu oraz poprawnym plonowaniu roślin w 3 sezonach wegetacyjnych bez wymiany podłoża w pojemnikach. Sprawdziło się wyjątkowo praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie p. Bogdana Kasprzaka w uprawie pomidora na powierzchni 6ha. Rośliny posadził w AgroPerlit workach o objętości 8l i średnicy 20cm, wykonanych z mlecznobiałej folii. Istotą technologiczną jest kilkucentymetrowy rezerwuar pożywki i otwory drenażowe w folii umożliwiające przelew pożywki.
Do produkcji rozsady Belgowie preferują kostki AgroPerlitowe, Anglicy na stołach zalewowych specjalne kratownice doniczkowe wypełnione granulatem AgroPerlitowym, natomiast w Przedsiębiorstwie Piekoszew w uprawie jesiennej siewki sadzi się bezpośrednio do podłoża w pojemnikach, w których następnie plonują rośliny. Eliminuje się kostki rozsadowe i oszczędza na robociźnie. Używanie AgroPerlitu w uprawie pomidora stanowi oryginalne rozwiązanie przyjazne środowisku i ekonomicznie opłacalne. Nie wymaga od producenta zmian technicznych i technologicznych w nawożeniu i nawadnianiu, co wykazały wyniki badań dr M. Wysockiej-Owczarek z jednocześnie prowadzonej uprawy w wełnie i AgroPerlicie oraz praktyka produkcyjna w gospodarstwie T. Jackowskiego. Powierzchnia uprawy pomidora w AgroPerlicie w Przedsiębiorstwach Braci Kasprzak osiągnęła w ciągu trzech lat ok. 10ha co jest doskonałą rekomendacją efektywności i przydatności tego inertnego podłoża.
Artykuł zaczerpnięty z http://www.perlit.cz